La un pahar de cultură cu Şani

10452976_605477352913549_6246529318901366178_o

Pe tărâmul legendei care a întruchipat mitul etimologic al denumirii urbei dintre vii, am păşit cu sfială pragul templului bahic al Muzeului Viei şi Vinului din Drăgășani, cu emoţie şi cu hotărârea de a pune bazele unui fenomen cultural local reprezentat de revista în curs de apariţie, Draga Şani. Într-o ambianţa caldă şi elegantă, tinerii talentaţi ai municipiului şi-au dat întâlnire la un pahar de … cultură cu Şani. S-a ales acest loc pentru că în primul rând, Muzeul Viei şi Vinului este o punte între trecutul memorabil al oraşului şi viitorul pe cale să se înfiripe, este un simbol al tradiţiei şi culturii viticole seculare locale.

Evenimentul a debutat cu o întâlnire în sala principală a muzeului, unde s-a vorbit despre importanţa lui în contextul cultural-istoric al municipiului, în prezenţa invitaţilor, a primarului municipiului Drăgăşani, Cristian Nedelcu şi a viceprimarului Adrian Sanda, care au salutat iniţiativa tinerilor de a crea un asemenea eveniment şi mai ales de a înfiinţa, aici la Drăgăşani o revistă care să satisfacă nevoile culturale ale oraşului, care să promoveze imaginea acestuia şi mai ales tinerii din ce în ce mai dornici de afirmare şi implicare.
După un scurt tur al muzeului, în care cei prezenți au putut afla lucruri interesante despre istoria viticulturii şi civilizaţiei locale, aceştia şi-au continuat activitatea în sala de conferinţe, unde au putut să-şi împărtăşească propriile creaţii artistice şi să schimbe păreri despre revista mai sus amintită.
Versurile au răsunat adânc în noapte, pe acorduri line de chitară, creând astfel un cadru mistic, intim şi totodată propice creativităţii şi a forţei tinereşti. Din program au făcut parte recitările de poezie, teatrul, recitaluri de muzică clasică şi folk, care au creat un cadru elegant amintind de vechile serate de salon de altădată, care se pare că revin în vogă.
Mesajul evenimentului a fost unul de reformare şi reconstrucţie a culturii dragasanene contemporane, un imbold la adresa tinerilor capabili să construiască ei înşişi pe vechile temelii moştenite un fenomen menit să le ofere întreg spaţiu de afirmare şi exprimare liberă a conceptelor creative proprii.
Astfel vom avea certitudinea că aceşti tineri îşi vor asuma benevol misiunea de a duce mai departe cultura şi istoria locală într-un mod inovator folosind mijloacele media moderne.
Evenimentul este primul dintr-o serie de manifestări viitoare organizate sub egida revistei “Draga Şani” care îşi propune să nu fie doar o simplă publicaţie locală ci un întreg fenomen şi un motor al artiştilor şi oamenilor de cultură drăgășăneni.

Viorel Trandafir & Dragoș G. Călinescu

Advertisements

2 thoughts on “La un pahar de cultură cu Şani

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s